Lue lisää
Keskisuomalainen 24.4.2003

Oletteko koskaan tavannut miestä joka omistaa noin 300 000 rengasta ja on juossut 110 maratonia ja
muutamia sadan kilometrin kilpailuja ? Minäpä olen. Oli muuten lupsakka veikko.

Kari Paussu 61,pitää majaansa Puuppolassa.Työmatkaa kertyy viihtyisän näköisestä omakotitalosta työmaalle noin 80 metriä. Työpaikka on Oy K Paussu Ltd, Käytettyjen ja edullisten uusien renkaiden erikoisliike. On muuten nähtävyys sinänsä. Paussun hallista tai ympäröivältä tontilta löytyy rengas lähtöön kuin lähtöön. Pienin on kottikärryn neljän tuuman vanteelle sopiva,suurin traktorin 42-tuumaiseen passeli.Ja kaikkea siltä väliltä.

-Mutta kyllä melkein joka päivä käy niinkin,että jonkun asiakkaan tarvitsemaa mallia ei meiltäkään löydy.Koetan sitten neuvoa muualle.Tällaista kauppaa tekeviä firmoja on Suomessa kuitenkin melko vähän.Yleensä käy niin ,että Paussulta löytyy se rengas,jota asiakas tarvitsee.

-Joskus olen joihinkin ilmoituksiin laittanut,että olemme Suomen suurin alallamme,jos mittarina käytetään renkaiden lukumäärää ja valikoiman laajuutta.Ei ole kukaan tullut väittämään vastaan.

-Myynnissä olevia henkilöautojen,moottoripyörien,kuorma-autojen,traktoreiden ja työkoneiden renkaita on yhteensä useita kymmeniä tuhansia.Käyttökelvottomia renkaita on ehkä 200 000 – 300 000.Ne odottavat poiskuljetusta meluvalleiksi.
Yhtiön liikevaihto vaihtelee 300 – 500 000 euron välillä.Siinä on aivan kylliksi yhdelle miehelle.
Työntekijöitä minulla ei tässä ole,mitä nyt tilapäistä apua aina välillä.


TIETOKONEEN MUISTISSA

Käytettyjen renkaiden ostaminen ja myyminen kuulostaa äkkipäätään hölmöläisen hommalta.Sitä se ei kuitenkaan ole.Varsinkin se ostaminen saattaa olla hyvinkin fiksua.

-Esimerkiksi johonkin työkoneeseen uudet renkaat saatavat maksaa 10 000 euroa.Täältä saa käytetyt 1000 – 1500 eurolla ja niillä voi koneen käytöstä riippuen olla käyttöikää jäljellä vielä useita vuosia.

Lenin Näteimmin ja näkyvimmin Paussun liikkeessä ovat esillä henkilöautojen renkaat ,mutta pienemmät pyörät ovat vain sivubisnes.Leipä tulee raskaan kaluston puolelta. Tuo pikkuautopuoli on aika marginaalista,se on vähän kuin tilkkeenä tässä.Oikeastaan henkilöautojen renkaat ovat ihan kirjaimellisestikin tilkettä. Kun Keski-Euroopasta tulee iso kuorma suuria renkaita,sinne väleihin tyrkitään noita pienempiä. Mainittu ”tilke” paivelee esimerkiksi allekirjottaneen kaltaista kymmenen vuotta vanhan auton omistajaa,joka ei halua ajopelinsä ylläpitoon kovin suuria summia törsätä.Neljä käytettyä,mutta vielä muutamaksi vuodeksi kelvollista kesärengasta irtosi Paussun putiikista 70 eurolla.

Kauppias lupaa,että kenenkään ei tarvitse ostaa sikaa säkissä. Käytetty rengas on aina käytetty rengas.Niiden kanssa saa olla tarkkana.Siksi annankin aina sellaisen takuun,että jos renkaassa on joku vika,sen voi tuoda takaisin ja etsitään tilalle ehjä. Etsiminen onkin sitten oma lukunsa.Kuinka kummassa kymmenien tuhansien renkaiden joukosta voi löytää juuri sen kumirinkulan,jota asiakas on etsimässä ?

Kaikki on täällä tietokoneen muistissa,Paussu sanoo ja kopauttaa päätään. Kun asiakas sanoo,millaista rengasta hän hakee,tiedän kyllä melko tarkkaan mistä kohtaa sellainen löytyy ja mistä se on tullut ja minkä hintainen. Kun en koulussa oikein pärjännyt.

Pauussu on toiminut yrittäjänä yli kolme vuosikymmentä.Puuppolan perukoilla renkaita on pyöritelty vuodesta 1975.Sitä ennen yritys toimi Jyväskylässä Yrjönkadulla.
Ennen rengaskauppiaaksi ryhtymistä Paussu piti huoltoasemaa Savelassa.
Tie huoltoaseman pitäjästä rengaskauppiaaksi kuulostaa ihan loogiselta.Autojen kanssa sentään puljataan molemmissa.Mutta arvatkaapa mitä rengaskauppias myi ennen kuin perusti huoltoaseman ? Autoja ? Ei. Varaosia ? Ehei.
Uskokaa tai älkää,oli aika jolloin Paussu oli kukkakauppias.
Kukkakauppa sattui olemaan myynnissä,ja ajattelin,että kokeillaan.
Yrittäjäksi ryhtyminen oli Paussulle luonnollinen valinta.
Kun en koulussa oikein pärjännyt,niin jotain piti keksiä,mies virnistää.
Vaikka pänttääminen ei maistunutkaan,kaupanteko sujuu nykyään kolmella vieraallakin kielellä.Syykin on selvä:yli 90 prosenttia kauppatavarasta tulee ulkomailta,pääosin Hollannista,Belgiasta,Saksasta,Ruotsista ja Venäjältä.
Saksaa,ruotsia ja englantia puhun sen verran että pärjään.Venäjää opiskelen,joka viikko käy venäläisiä.Kirosanat ja aakkoset alkavat jo olla hallinnassa.

Voi olla,että muutaman vuoden kuluttua Oy K.Paussu Ltd.lakkaa olemasta.
Yrittäjä alkaa tulla eläkeikään,Paussu hymähtää.
Poikani ovat aikuisia miehiä jatiensä valinneet.Ovat isäänsä fiksumpia eivätkä lähde tähän touhuun ollenkaan mukaan.
13-ja 16-vuotiaat tyttäretkään eivät ole järin kiinnostuneita vanhoista renkaista.
Keskisuomalainen Tuomas Heikkilä

Copyright 2006 Bowsville Oy